Artă în Dacia antică

„Nu pot să înţeleg la rumuni mania lor de a se lăuda că sunt urmaşi ai coloniştilor romani ştiind foarte bine că în Dacia nu au venit romani, nici măcar italici, ci legiuni de mercenari recrutaţi din toate provinciile estice ale imperiului, chiar şi administraţia introdusă de cuceritori avea aceeaşi obârşie. Voi rumunii sunteţi daci şi pe aceştia ar trebui să-i cunoască rumunii mai bine şi să se laude cu ei, pentru că acest popor a avut o cultură spirituală şi morală înaltă”.

Emmanuel de Martone –  (profesor la Sorbona, 1928, în interviul dat lui Virgil Oghină)

Nici eu nu pot să-i înțeleg pe cei care-și reneagă istoria proprie și o resping la modul cel mai brutal fără argumente. Și nu mă refer la conspirații și manipulatori de meserie, ci la oameni de la care aveam pretenția că pot discerne mai bine anumite aspecte socio-culturale și nu în ultimul rând istorice. Adevărul e că  sunt persoane care fac repede alergie la istoria lor și nu cumva să audă despre daci ceva. Nu insist cu urmările și epitetele adresate de aceste persoane, celor care doar din bună credință încearcă să promoveze o istorie care… nu e mainstream, să zicem (așa ca să fim la modă). Nici Pământul rotund n-a fost mainstream la un moment dat…

“Călătoreşte la geţi nu ca să le dai legi, ci să tragi învăţăminte de la ei. La geţi toate pamânturile sunt fără margini, toate pamânturile sunt comune.”Pitagora

În loc să ne unim eforturile să facem ceva constructiv pentru ne descoperi cât mai bine rădăcinile, preferăm să aruncăm cu noroi gratuit în orice și în oricine nu e pe placul nostru. Istoria e memoria neamului tău. Așa cum fiecare individ are o memorie și un neam are o memorie. Faceți un exercițiu de imaginație și închipuiți-vă că într-o dimineață vă treziți și nu știți cine sunteți. Cam dificil de făcut următorul pas fără a știi cine ești. Așa e și cu istoria unui neam, fără să o cunoști nu știi încotro te îndrepți, nici ce drepturi, dar nici ce responsabilități ai. Pentru că în definitiv despre asta vorbim despre responsabilitate. Faptul că provii dintr-un neam, nu e o chestiune de mândrie gratuită, ci mult mai mult de responsabilitate. Degeaba stăm și visăm la un trecut glorios, dacă nu știm ce facem cu el. Și în momentul ăsta nu știm. Dumnezeu să ne lumineze pe toți, că e prea multă apetență pentru critică distructivă în țara asta.

„Dintre toate popoarele geţii sunt cei mai înţelepţi.”Homer

În fine, strămoșii noștri știau să lucreze foarte bine metalele de orice fel, dar mai cu seamă aurul. Am rămas plăcut surprins să văd ce se făcea din aur acum aproximativ 2000 de ani.

DSC_0010

Motivul Coloanei Infinitului pe toarta unui vas (Rădești)

DSC_0037

Diademă princiară (Bunești-Averești)

DSC_0039

Detaliu pe brățară dacică (Sarmizegetusa Regia)

DSC_0044

Faimoasele brățări dacice (Sarmizegetusa Regia)

DSC_0053

Bijuterie, la propriu și la figurat (Căpâlna)

DSC_0064

Fibulă (Hârșova)

DSC_0083

Piesă din Tezaurul de la Pietroasa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s