Muntele retras

Vârful Gugu. Munții Godeanu. Parcul Național Retezat. Un masiv important între munții României, Godeanu era pentru noi o prioritate mai scăzută față de alte masive cu nume mai sonore. Totuși pe parcursul anilor, aflând informații interesante despre acest masiv și în special Vf Gugu, a fost înscris pe lista de abordare ca titular pentru anul 2012.

Curiozități despre Vf Gugu: este considerat în unele teorii, Kogaionon, muntele sacru al dacilor pe care s-a retras Zalmoxis. Teoria este susținută și de relieful de la fața locului. Din preajma acestui vârf, izvorăște o apă, așa cum apare și în descrierile antice. În apropierea vârfului există o peșteră, unde se spune că s-ar fi retras pentru trei ani părintele spiritual al dacilor.

Dincolo de aceste aspecte istorice, intervin realități faptice neconvenționale ce pot stârni curiozitatea oricui. În preajma Vf-ului Gugu se întâmplă fenomene stranii. De multe ori acesta este învăluit în ceață, semn distinctiv pentru muntele sacru la toate civilizațiile. Vârful se volatilizează în condiții atmosferice care permit de fapt apariția acestei iluzii optice. Turiștii povestesc aici de întâmplări ciudate, cu coloane de lumini ce țâșnesc din pământ, sunete bizare, stări de nesomn, senzația de a fi urmăriți sau neînregistrarea imaginilor de către aparatele foto/video. De altfel, Vf Gugu a ajuns și subiect de carte și unde altfel, decât tot în literatura neconvențională – 12 zile-O inițiere secretă – a controversatului autor Radu Cinamar. Aceste întâmplări pot fi confirmate și de locuitori din localitățile de la poalele Retezatului. Oricare ar fi adevărul, astfel de evenimente nu trebuie trecute în sfera ridicolului, atât timp cât nu înțelegem că dincolo de realitatea materială se află o realitate mult mai vastă decât ne putem imagina și pe care deocamdată știința actuală nu o poate cuprinde în teoriile sale. De altfel, studii de metafizică au ajuns la concluzia că Universul este constituit din cel mult 10% materie, restul fiind energie și informație. O categorisire din start a unor astfel de situații ca și ridicole, nu ne face decât să ne plaseze dosiți în spatele ignoranței, ceea ce  nu are nici o scuză și în final ne face pe noi înșine ridicoli.

De-ajuns cu această introducere și să vedem care a fost filmul evenimentelor. Locații existau în lista de abordare, datele erau aproximative. Circumstanțele au făcut să fie Godeanu. Nucleul montaniarzilor s-a sincronizat. Vremea era bună. În fapt prea bună. Cele 39-40 de grade care se anunțau în oraș, constituiau un imbold suficient pentru a ne refugia de caniculă pe munte. Pentru a ajunge în Godeanu, urmam un traseu care l-am mai făcut. Trebuia să mergem către poalele Retezatului. Traversam din nou o bună parte din culoarul Mureșului, vatră a civilizațiilor pe aceste meleaguri încă din paleolitic. Treceam pe lângă Tărtăria, locul unde s-a descoperit cea mai veche scriere din lume – 5500 î. d. H. Treceam prin Orăștie, loc care te îmbie de fiecare dată să o iei către Costești și cetățile dacice din Munții Orăștiei. Treceam din nou prin Țara Hațegului, atât de încărcată de istorie și locuri frumoase.

Pentru a ajunge în Godeanu, trebuie intrat adânc în munte. Cel mai bun punct pentru reper este Lacul Gura Apei, construcție artificială pentru amplasarea unei hidrocentrale, neterminată nici până azi. Aveam descrierea veche a unui traseu către Vf Gugu. La fața locului, aveam să întâlnim altceva. Intrarea în Parcul Național Retezat se plătește. Și cu așa comori prin părțile alea, e mai bine așa. Vorbim în primul rând de Rezervația Științifică Gemenele-Tău Negru pentru care ai oricum nevoie de un permis special. Vorbim de traseul spre Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România. Tot Retezatul în sine reprezintă o splendoare a naturii, iar masivul Godeanu, se înscrie cu succes între cele mai sălbatice și neumblate locuri din Carpați. Ajunși la intrarea în Parcul Național Retezat, ne interesăm și de traseu. Surpriză! Nici urmă de traseul vechi. Există însă unul neomologat, realizat de niște voluntari. Marcajul avea să țină până aproape de Șaua Branu. Nici nu aveam nevoie de mai mult. Pe creastă ne descurcăm, chiar dacă poteca nu mai era vizibilă. Intrarea în traseu se făcea de pe o vale pe care, am descoperit la fața locului, că în urmă cu ani buni fusese un drum amenajat. Însă natura și-a făcut mersul, și a impus o barieră naturală. Poate pe acolo nu trebuie să ajungă oricine…

Pe drumul…

…dacilor

Lacul de acumulare Gura Apei

Prima porțiune de traseu. Ai fi zis că e expediție pe Amazon cu atâtea plante în jurul nostru. Și da, în față e poteca, dacă o vedeți…

La ieșirea din pădure

O minunăție de refugiu – Refugiul Gugu. Mulțumiri voluntarilor care au ajutat la ridicarea lui!

Putem ridica privirea în sfârșit spre zări mai înalte și ne uităm către Retezat

După ce ne luăm apă, pornim în sus către Șaua Branu

Ajunși în șa, nu ne venea să credem ochilor. O splendoare de platou numai bun pentru campat la noapte

După odihnă, o luăm la pas. Abandonăm rucsacii și zburdăm spre Vf Gugu, care se vede în față. Și cum să nu zburdăm când temperatura era de 15-20 de grade?! Față de 40… hmm…

Abrupturi în vecinătatea vârfului

Ajunși pe vârf, ne desfătăm cu priveliști rar întâlnite pe munții din România

Oriunde privim, suntem împresurați de munți de peste 2000m

Sculpturi glaciare

Masivul Godeanu, Vârful Gugu – 2291m

Privind spre vest, înspre Țarcu

N-ai zice că au îmbătrânit. Secretul? Aerul de la 2000m

Spre miazănoapte

Focul din cer

Lacul Gugu, sub vârf

Trio naționalist

Părăsim vârful, dar monitorizăm soarele. Vrem neapărat să prindem apusul în obiectiv

Rucscacii erau acolo unde i-am lăsat

Parcă ne aflam pe platourile de filmare ale filmului Gladiatorul

Arămiu în soarele serii. Toamna a venit deja pe munte

Câmpiile Elizee

Surprindem apusul în ultimul moment

Un astru apunea

Altul răsărea

Moment poetic

Răsărit magic


din volumul Nebănuitele trepte (1943)
de Lucian Blaga

Aşa a fost, aşa e totdeauna.
Aştept cu floarea mea de foc în mîni.
Întrerupîndu-mi preamărite săptămîni,
puternică-mi răsare luna.

În miez de noapte un cutreier sferic.
În spaţiu – rîuri, umbre, turnuri, clăi.
Liturgic astrul mă-ntîlneşte-n văi,
dezbracă patria de întuneric.

Sus în lumină ce fragil
apare muntele!
Cetatea zeilor din ochii de copil

uşor se sfarmă ca mătasea veche.
Materia ce sfîntă e,
dar numai sunet în ureche.

Contemplând Universul

Dimineață. Soarele răsare peste Retezat

Întotdeauna un răsărit pe munte face ziua mai frumoasă

Mămăruțe

Din șa, spre refugiu

Primii nori care-i zărim peste Godeanu

Vulturi, în înaltul cerului

Probabil locuință de marmote

Încercam să punem cartea la loc. (Nu e indicat să faceți același lucru. Noi ne-am dat seama după ce am făcut poza)

Moment de relache la Refugiul Gugu

Refugiul Gugu – 1686m – o construcție în care s-a pus suflet. Felicitări și mulțumiri încă o dată!

La izvor

Ajungem din nou jos în vale. La ce căldură era afară, răcoarea apelor de munte ne îmbia

Și locul ne aștepta. 100% natural. Apa limpede și curată, se putea chiar bea

La Băile Regale Dacice din Munții Godeanu

Montaniardomobilul

Căderi de ape

Prânz luat la o terasă cu priveliștea asta liniștitoare

Final

“În drumul Dvs nu luaţi nimic, doar imagini, nu omorâţi nimic, doar timpul, nu lăsaţi nimic, doar urmele paşilor voştri….şi mai reveniţi. Oricând!”

Advertisements

2 thoughts on “Muntele retras

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s