Rock in Transylvania

Ce a fost aseară la Cluj? A fost o nebunie totală, a fost Heavy Metal made in Britain, a fost o formație cu mai bine de 30 de ani de activitate în spate, care nu au lăsat vreodată steagul jos, a fost multă bere, multă lume, peste 30 000 și nu în ultimul rând multă căldură.

Pe la 17:30 ne îndreptam spre locația stabilită, parcarea Polus. Peste tot polițiști care-și făceau bine treaba, separând traficul de mașini de miile de oameni care au luat cu asalt Clujul pentru concert. Ajungem pe pasarelă și vedem că deja lumea se înghesuie pe platou, iar gardurile din fața scenei erau acontate. Ne facem loc prin mulțime și reușim să găsim un loc tare bun, la vreo 15m de scenă, tocmai la “Gazon A”. De-acolo, așteptare pentru prima trupă care trebuia să înceapă la ora 19:00 și anume Cargo. Căldura ne învăluia și parcă venea dintr-o aerotermă. Decidem să luăm niște bere. Ne mai răcorim și luăm pulsul mulțimii. Cargo se lasă așteptați după ora 19:00, dar într-un final Adi Bărar & Co apar. Show-ul de încălzire a fost foarte bun, timișorenii nedezamăgind. Mai mult, Aproape de voi a fost trăită de toți cei prezenți la intensitate maximă. Reprezentația se sfârșește însă mai repede decât ne așteptam, datorită întârzierii și a faptului că britanicii sunt recunoscuți pentru punctualitate. Iron Maiden trebuiau să înceapă la 21:00 și n-au întârziat. Mai mult au început chiar la 20:50.

Cu un intro desprins din filmele SF, ce prefața ultimul album lansat azi 16.08.2010 – The Final Frontier, cei șase britanici își fac apariția pe scenă și ne lovesc cu The Wicker Man.

Urmează câteva piese de pe A matter of life and death, Brave New World și Dance of death. Căldura atinge cote pe care nu le-am mai trăit la vreun concert. Eram parcă ieșit din saună. Dar ce mai conta? Băieții de la pază și ordine își făceau și ei datoria și stropeau publicul cu apă. În fața noastră Dickinson era dezlănțuit. Omul ăsta la cei 52 de ani ai săi, fuge mai mult pe scenă decât fug unii tineri într-o săptămână. Și publicul îl răsplătește pe măsură. Blood Brothers răsună din mii de piepturi. Un moment frumos a fost dedicația acestei piese pentru Dio. Respect! Nu mai țin minte ordinea dar urmează o nouă repriză de nebunie la No more lies. Bateria lui Nicko sună așa cum îmi imaginam, ceas…elvețian, cei trei artiști la chitară Janick, Adrian și Dave își fac pe rând reprezentațiile, iar basul lui Steve închide cercul. Vine și momentul mult așteptat și la chitară se aud acordurile Fear of the Dark. 30 000 de glasuri formează un cor perfect. Obișnuiam să urmăresc cu admirație piesa asta live pe Youtube, DVD-uri sau VHS. Acum eram unul din acele glasuri care făceau atmosfera incredibilă și parcă nu-mi venea să cred.

Ascultați puțin corul de început…

…așa a fost și la noi!

Se termină totul prea repede și mai vroiam. Băieții își iau la revedere și n-au cântat The trooper, Aces High sau Can I play with madness. Se întorc, așa cum se obișnuieste și nu cu orice piesă. Începe intro-ul de la The number of the beast. Sunt în extaz! Ascultam piesa când aveam nouă ani cu Călin la boxele care pe-atunci mi se pareau că făceau o gălăgie ca de tunet și chiar făceau. Nu pot uita basul ăla nici în ziua de azi. Nici reacția oamenilor care treceau pe sub geam și ascultau de voie de nevoie Iron Maiden. O retrăire la alte proporții…

Urmează încă una clasică și chiar dacă au lăsat alte multe clasice pe afară, oamenii au o scuză: au prea multe piese clasice! Hallowed be thy name reprezintă cireașa de pe tortul de aseară:

Totul se încheie cu Running free și un dialog între Dickinson și public așa cum britanicul știe să o facă, plin de haz…

Una peste alta, concertul a fost o reușită totală și Iron Maiden au dovedit încă o dată de ce adună 30 000 de oameni la un concert. Sunt profesioniști absoluți, se dedică muncii pe care o fac 100% și asta se simte în spectacolul oferit. Clujul n-a văzut așa concert de când e el…și mai vrem!

Up the Irons!

Advertisements

One thought on “Rock in Transylvania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s