Mesaje peste milenii I

“E o datorie sacră a fiecărui român, să ia cunoștință de istoria sa și să-și iubească neamul!”

Nicolae Iorga

Consultând un manual de clasa a XII-a, de Istoria Românilor, al unei anume edituri, am observat că într-un mod straniu, istoria noastră, începe cu romanizarea… O astfel de abordare, ar trebui totuși să ridice întrebări oricărui elev. Ce s-a întâmplat pe aceste pământuri înaintea erei noastre, știind că romanizarea a avut loc în secolele II și III e.n. Nu exista nici o populație, n-au lăsat absolut nimic notabil în urma lor, astfel încât să fie amintite într-un manual de istorie pentru elevi care probabil se pregătesc să urmeze o instituție de învățământ superior în domeniul istoriei?

Grava omisiune este parțial și doar minor îndreptată de un manual al unei alte edituri, care începe istoria ceva mai devreme amintind despre daco-moesienii secolului VII î.e.n. Cu toate că vechile manuale școlare, erau mai complete în ce privește datele despre civilizația antecreștină de pe aceste meleaguri, există lucruri foarte interesante, care din păcate nu sunt admise nici în cercurile mari de istorici, arheologi sau academicieni. Istoria acestui neam, ar trebui să iasă totuși la iveală și mă refer la istoria reală a acestui popor, nu cea care ne este turnată pe gât în școli, așa numite instituții de stat și care ar trebui să țină la imaginea și istoria a propriilor cetățeni.

Acest demers pleacă din dorința de a arăta fața ascunsă sau mai bine zis, ocultată voit a acestui popor. Prea mulți tineri își denigrează propria țară și propriul neam, folosind cuvinte scabroase și fiindu-le rușine de tot ceea ce este românesc.

Aflați dragi concetățeni, care vă aruncați țara și neamul la groapa de gunoi, că nu suntem nici proștii satului, nici hoții sau tâlharii Europei ci suntem urmașii unei civilizații cu mult superioară nouă, celor din ziua de azi, asta mai ales din punct de vedere spiritual. Dacă ne-am apleca fiecare dintre noi mai mult asupra propriei identități, poate împreună am putea reconstrui un puzzle, ale cărui piese zac acoperite de praf în cămara indiferenței și care ne-ar face să ne privim dintr-o cu totul altă perspectivă, ca popor și ca stat.

Și pentru a intra mai abrupt în subiect, voi prezenta câteva lucruri pe care le-am găsit eu, în cărțile pe care le-am citit, în informațiile care le-am cules de pe internet sau la fața locului.

Așadar, cine erau strămoșii care au locuit aceste pământuri acum multe mii de ani? Într-adevăr foarte puține informații scrise apar despre locuitorii acestei zone, carpato-dunărene, și, cu toate acestea, cine caută va găsi, chiar dacă multe dintre ele au fost distruse.

Problema dispariției scrierilor despre strămoșii noștri poate fi explicată prin câteva evenimente care au avut loc în istorie.

Primul l-ar putea constitui incendierea Bibliotecii din Alexandria  de către romani. Probabil vă întrebați de ce ar apărea scrieri despre daci în arhivele unui oraș din Egipt. Țineți cont că folosesc condiționalul, deci rămâne totul la nivel de ipoteză, una foarte plauzibilă totuși, din punctul meu de vedere. Astfel, după Nicolae Iorga, în urma analizelor chimice, s-a demonstrat că peste 30% din aurul faraonilor egipteni era de proveniență din Munții Apuseni. Interesant? Cel puțin! Putem logic presupune că documente sau scrieri despre civilizația care a asigurat acest aur trebuie să fi existat și foarte probabil în această bibliotecă de la Alexandria.

Apoi, în urma Marii Schisme, din anul 1054, documentele s-au împărțit între Roma și Bizanț. Ulterior, Bizanțul sau Constantinopolul a fost cucerit de către turci, musulmani după cum bine se știe, care au distrus arhivele bisericești și implicit scrierile vechi românești.

În Transilvania, sub ocupația ungară și apoi austro-ungară, au existat mai multe momente în care documentele despre civilizația care s-a născut aici în urmă cu multe mii de ani, trebuiau distruse pentru a nu constitui ghimpi pentru autorități.

Ca urmare, ne îndreptăm ochiul, asupra altor vestigii.

Primul despre aș dori să vorbesc este așezământul de cult de la Șinca Veche, județul Brașov. Locașul este săpat în întregime în piatră, are două altare, nespecific tradiției creștine și se consideră că are o vechime de aproximativ 7000 de ani. Interesant este faptul că într-unul dintre altare se găsește un profil de bust, considerat aparținând lui Zalmoxis, iar într-o firidă este scrijelită în piatră o hexagramă, cunoscută mai bine ca Steaua lui David sau Pecetea lui Solomon. Surpriza nu se oprește aici. În interiorul hexagramei, este desenat simbolul Yin-Yang… (?!) Bineînteles autoritățile statului și Biserica Ortodoxă nu consideră nimic ciudat în aceasta și mai mult se încearcă ascunderea dovezilor despre acest templu precreștin și  încetățenirea faptului că ar fi un lăcaș creștin. La momentul când am făcut noi pozele, simbolul Yin-Yang nu se mai zărea, ori unghiul sau lumina nu au fost adecvate.

Bustul lui Zalmoxis și firida

Hexagrama așa cum am surprins-o noi

Hexagrama surprinsă de alte persoane

Cine nu dorește să se cunoască despre istoria reală a acestui loc și de ce? Care este simbolistica? Observăm două însemne aparținând unor civilizații diferite, reunite pe acest teritoriu. Sau să fie vorba de altceva? Cei care au aplecare spre domenii considerate oculte, pot înțelege faptul că cele două simboluri au o rezonanță universală și nu se exclud. Deși hexagrama este considerată pecete a poporului evreu, totuși acest însemn are un sens ezoteric profund, prin urmare transcende națiunile, reprezentând legătura omului cu Dumnezeu, cu Creatorul. Explicația ezoterică sună cam așa: triunghiul cu vârful în sus, semnifică înălțarea omului către Dumnezeu, iar triunghiul cu vârful în jos semnifică coborârea lui Dumnezeu spre om. Cred că simbolul Yin-Yang nu are nevoie de prezentare, iar lumea cunoaște, că reprezintă cele două energii primordiale Yin (feminin/negativ-corespunzând nopții), Yang (masculin/pozitiv-corespunzând zilei), simbolizând echilibrul perfect al lumii. Un alt lucru care ar putea fi amintit despre hexagramă, este că aceasta ar putea fi o reprezentare bidimensională a stelei tetrahedronice, ducându-ne cu gândul la civilizația vechilor atlanți.

Ce fel de cunoștințe aveau cei care au construit și folosit acest așezământ putem deocamdată doar bănui. Dacă a fost într-adevăr un locaș în care se defășurau ritualuri cu caracter ezoteric, pot să vă spun din proprie experiență că locul se pretează pentru așa ceva. E cunoscut faptul, că astfel de ritualuri se practică în zone puternic încărcate energetic, în sens pozitiv. Senzația pe care am simțit-o în acest loc a fost una de calm profund, o stare generală de bine, ca și cum o energie benefică îți invadează subtil corpul.

Din păcate indiferența autorităților pentru acest vestigiu antecreștin extrem de important, au făcut ca micuțul locaș să cadă pradă barbariei unor vizitatori, care au ținut cu tot dinadinsul să-și lase semnătura pe stânca fragilă.

Mergând pe firul istoriei, dar pe cursul râului Mureș, în localitatea Tărtăria, situată între Sebeș și Orăștie, arheologul clujean Nicolae Vlassa, descoperă în anul 1961 trei tăblițe de lut cu o scriere pictografică. Datarea ne arată că sunt mai vechi cu cel puțin 1000 de ani decât cea mai veche scriere din istoria omenirii, la momentul respectiv, cea sumeriană. Deci, cea mai veche scriere din lume se găsește pe teritoriul României.

Tăblițele de la Tărtăria

Monumentul a fost ridicat cu sprijinul dr-lui Napoleon Săvescu

Venind mai la nord, în Munții Călimani se regăsesc niște formațiuni vulcanice, denumite stiințific martori vulcanici. În principal, se găsesc aglomerate în câteva zone, vf. Ciungetu, Rusca și Tihu, Cetatea Pietrele Roșii și cea care interesează cel mai mult, constituită ulterior ca și rezervație geologică este platoul 12 Apostoli și vf Lucaciu din vecinătate. De ce suscită aceste zone un interes special, o reprezintă tocmai faptul că sunt puncte energetice pozitive pe harta României și mai mult decât atât, foarte multe dintre  formațiuni au forme ce seamănă izbitor cu figuri umanoide sau de animale. Chiar dacă oficial se admite doar faptul că aceste figuri sunt eroziuni ale naturii, pe panourile din Parcul Național Călimani, apare și ipoteza că formele ar putea fi opera unor stramoși ancestrali. Legendele spun că în special zona 12 Apostoli și vf Lucaciu din vecinătate erau sanctuare păgâne. Cea mai impresionantă dintre formațiuni, rămâne cea denumită Moșul, ce are trei fațete distincte, toate de formă umanoidă.

Moșul

O parte dintre Apostoli

O sculptură zoomorfă

Ansamblurile geologice din Călimani, ne duc cu gândul la civilizațiile megalitice și au susținere la noi în țară datorită altor sfincși sau formațiuni stâncoase antropomorfe sau zoomorfe, cel mai cunoscut fiind ansamblul din Munții Bucegi, Sfinxul și Babele, dar și Sfincșii de la Bratocea sau Topleț. Un material mai amplu asupra sfincșilor României, accesând video-ul de mai jos:

Sfincșii României, Partea a II-a

Rămânând în zona Călimanilor, la o distanță mică de zona 12 Apostoli, pe Valea Paltinu sunt descoperiți în anul 1987, de către Claudiu Pata, elev în clasa a XIIa pe  atunci, patru megaliți inscripționați cu simboluri necunoscute, unele dintre ele fiind identificate ulterior ca reprezentând simboluri solare. La fața locului a sosit profesorul Traian Naum, care a scris și o monografie a munților Călimani și a decis să aranjeze transportul pietrelor cântărind fiecare mai mult de o tonă, la muzeul din Vatra Dornei. Acolo au fost lăsate să zacă, umplându-se de praf, fără a fi expuse. Mai mult, una din ele a dispărut fiind pusă în temelia unei construcții de unde nu a mai putut fi recuperată. Tatăl lui Claudiu, domnul Vasile Pata, a decis să aducă pietrele acasă, aranjând un mic Muzeu al Megaliților în curtea proprie sub un șopron. Un “Bravo” cu “Felicitări” autorităților total indiferente care permit ca istoria să zacă necunoscută, în temeliile unor case sau în subsoluri de muzee, neștiute de nimeni. Respect total, pentru familia Pata din satul Gura Haitii și demersul acestora.

Așa arată Muzeul Megaliților. NU, nu casa, ci șopronul

Inscripția de la intrare

Primul megalit, deteriorat datorită nepăsării autorităților

2

3

Simbol solar pe primul megalit, azi...

Simbolul solar, când a fost găsit megalitul (fotografie din Monografia Munților Călimani - Traian Naum)

Megaliții sunt datați a fi din mileniul IV î.e.n. Perfecțiunea cercului solar surprinde o minte obișnuită să creadă că aceste pământuri erau locuite doar de barbari…

-va urma-

Advertisements

14 thoughts on “Mesaje peste milenii I

 1. Florentin Gheorghe Loghin

  Este uluitor cat de lesne se poate rupe “firul Ariadnei” care ne leaga de o autentica traditie si, cat de grea este refacerea legaturii cu aceasta.

  La acest nivel de informare, ca cel pus in discutie, legatura cu Hyperboreea este necesara.

  Sincer, multumim pentru usa de nord, usa de sud, usa de vest, usa de est si portile Cerului si Pamantului.

  Oare suntem sortiti sa ne vedem deasupra norilor ca niste varfuri de stanci straluminate de razele Soarelui, fiecare cu raza lui, niciodata stranse in Sursa?

  Cand vom fi capabili sa transformam ordinarul in extraordinar, geografia si istoria profana intr-o geografie si istorie sacra, iar pe noi din existenta-om in OM autentic?

  Cand “spiritul locului” in care ne-am nascut va fi “lasat sa Fie”, si astfel sa ne sustina in calatoria noastra initiatica catre eternul Prezent, autentic “orient” al fiecaruia dintre noi?

  Cand vom avea “o buna asezare”, Loc, Templu in care “laolalta venire”, intr-o coaparteneta OM-ul ca si gand si Fiinta vor fi intr-un raport autentic?

  Cand se va intampla sa ne asumam Individualul care suntem, pentru a accesa Universalul, a carui reflectare particulara Suntem?

  …..

  Continuati sa fiti in maniera prezentata. Va multumim.

  Florentin Gheorghe Loghin
  Violeta Otilia Hasnasi
  momentan locuim in UK.
  Watton
  Asa sa Fie

  Reply
 2. gebeleizis19 Post author

  @ Florentin Gheorghe Loghin
  Vă mulțumesc și eu din suflet pentru acest comentariu profund și plin de tâlc. Pot să mai spun doar: MINUNAT!

  Reply
 3. gabi crisan

  Sunt extrem de vinovati cei care isi blameaza si “arunca tara la gunoi” dar sunt mult mai vinovati si condamnabili cei care desi ar avea puterea sa o faca nu fac in asa fel incat acei romani care inca spera ca aceasta tara sa revina intr-un sens normal, acei romani care orbiti de incredere decid sa isi intemeieze o familie aici si sa isi inscrie urmasii la scoala tot aici, pentru ca acei urmasi sa citeasca adevarata istorie a tarii.

  E condamnabil si dureros ca batranii nostrii au fost obligati sa isi uite obiceiurile sa uite doinele sa se roage in locuri ascunse.

  Este dureros ca la un drum de maxim 50 de km sa vezi cel putin 3 monumente istorice lasate in voia sortii, in paragina.

  Este dureros sa vezi ca nu sunt bani pentru intretinerea unui sit arheologic dar sunt bani destui pentru construirea unor terase in locul parcurilor monument istoric.

  “Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii.” N.Iorga

  Reply
 4. gebeleizis19 Post author

  @Gabi Crișan
  Sunt ei vinovați, suntem și noi, asta nu înseamnă că trebuie să stăm să ne plângem durerea pe genunchi, ci, prin puterea exemplului să fim modele pentru cei care au înțeles mai puțin sensul vieții.
  Numai bine!

  Reply
 5. ana

  Felicitarii!chiar dac unora dintre noi le e “rusine”de locul unde sau nascut,de unde provin,sau faptul ca uneori nu se declara a fi nici macar “Romani”nu schimba nimic.Cel,cea care are acei 7ani de acasa si in venele caruia curge sange stramosesc,cel care isi mai cauta apartenenta “aici”sau “dincolo”nu-si va intoarce privirea de la aceasta “tara”mica din Europa de est,care are asa suflete mari care o locuiesc.Multumiri pentru postare.Sarbatori fericite!

  Reply
 6. vasileiuga

  Trebuie sa ne unim in istorie. Va felicit si urmaresc cu interes cercetarile dumneavoastra.

  Reply
 7. ionel.simplythebest

  Felicitari pentru articole si comentarii. O istorie mereu ocultata, modificata, trunchiata, rescrisa, mereu furata… Si totusi, acest mozaic, sau puzlle, se va reface.Ma uimeste faptul ca lucrati ca veritabili profesionisti , ca istorici adevarati, operand cu date sigure, fara sa indrazniti sa faceti niste legaturi care nu sunt verificate. Speculatii? Poate. Lasati istoricii sa va critice tezele, teoriile, ideile. Mergeti si pe un teren putin alunecos indrazniti sa faceti conexiuni. Ma intereseaza in cel mai inalt grad subiectul, am un adevarat cult al strabunilor. Pot sa va sugerez ,,Scrierea secreta”, prof. Tudor Diaconu, din Pitesti? Toni Victor Moldovan, ,,Programul Terra”? Ne putem permite sa ignoram pe Densusianu, cu Dacia Preistorica? In arhivele Vaticanului mai exista scrieri bizantine.Scoase la lumina, ar vorbi poate despre o parte din istoria Daciei. Arcul de Triumf de la Salonic(al lui Guler), mai exista, poate vorbi… In 1839, istoricul francez romanofil Felix Colson: ,,nu dacii au invatat limba de la romani, ci dimpotriva, romanii au invatat-o de la ei…” . Nu vreti sa luati in calcul filmulete de pe youtube, totusi, ca idee, poate…Potopul, 1,2 si 3, si Razboaie uitate, 1,2si 3… Sau poate …Documente disparute despre Dacia. Ca un comentariu la celti, erau fierarii Europei, era normal sa plece de aici, cautand ,,obiectul muncii”, in toata Europa. Si tot de aici, nobilii sumerieni din care, dintr-o puternica familie, a plecat Avram, ulterior Avraam, dupa lepadarea de neam si credinta, dand nastere uneia din cele 12 semintii ale,, poporului ales” din pacate fara a fi crestin acest popor ales… De la fii soarelui, a trecut la fii intunericului ( initial, poporul ales avand cultul Selenar, si nu cel al Soarelui…) Am divagat de la stiinta exacta a istoriei, dar incep sa se adune multe dovezi care sustin ereziile mele.

  Reply
 8. petru

  Istoricii romani, niste golani pe care ii intereseaza doar banii si nu istoria adevarata a romaniei. Cine ii plateste pe acesti golani? Alti golani care formeaza statul roman, in frunte cu prim ministrul si presedintele tarii

  Reply
  1. gebeleizis19 Post author

   Din fericire, există și partea de istorici români care luptă de partea adevărului. Ține și de noi, de fiecare să promovăm prin mijloacele cu care putem, o istorie curată, factuală, nedirecționată de interese.

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s