Epigonii şi moştenirea de ieri

Iară noi? noi, epigonii?… Simţiri reci, harfe zdrobite,
Mici de zile, mari de patimi, inimi bătrâne, urâte,
Măşti râzânde, puse bine pe-un caracter inimic;
Dumnezeul nostru: umbră, patria noastră: o frază;
În noi totul e spoială, totu-i lustru fără bază;

(Mihai Eminescu – fragm. din Epigonii)

Spuneam într-o postare anterioară că ar fi bine să ne punem mai des întrebarea cine suntem noi ca popor şi să încercăm să ne răspundem fiecare dintre noi,  bineînţeles prin studiu. O mână de ajutor am primit din partea lui Cristi, care a sintetizat o situaţie actuală deloc roză, punând degetul pe rană, dar oferind şi partea luminoasă a acestui popor. Fără alte introduceri am să-i predau cuvântul:

“Suntem cu mult depăşiţi de viteza sângelui nostru vulcanic care se manifestă când e vorba de politică, de petreceri, când e vorba de răfuieli între clanurile mafiote, dar este aproape inexistentă când vine vorba de muncă. Poate că acesta este un motiv pentru care azi nu avem străzi, agricultura este la pământ, industriile ne-au murit pe capete, cumpărăm pui ungureşti şi pere turceşti  în neştire şi ne văităm că n-am avut noroc în viaţă când trebuia.

În urmă cu ani buni eram „grânarul Europei”.Acum cumpărăm pâine facută din faină din export, în timp ce buruienile domnesc peste câmpiile noastre. E incredibil că noi cumpărăm din supermarket varză din Brazilia, ceapă din China, cartofi din Polonia,ceapă verde din Germania şi importăm lapte din Ungaria în timp ce laptele ţăranilor este aruncat animalelor. Cumpărăm fasole din Grecia, mere din Turcia şi struguri din Italia. Importăm ciment, noi care eram un mare producător pentru Europa. Importăm carne în timp ce fermele stau părăsite.Aducem apă din Franţa,din Cehia când noi avem unele din cele mai pure izvoare din Europa. E inadmisibil aşa ceva!

Noi ca popor nu am avut niciodată nevoie de nimic din afara ţării.Totul era aici la mâna noastră indiferent despre ce era vorba. Am avut câmpiile şi această climă perfectă pentru zecile de legume şi fructe pe care le produceam. Dealurile Moldovei pentru cele mai bune vinuri. Însuşi Napoleon îşi ducea vin de la noi din Moldova. Avem munţii plin de izvoare cu apă pură si limpede. Avem una din cele mai bune bucătării din lume cu cele mai savuroase mâncăruri tradiţionale. Avem opere de artă minunate întruchipate în sculpturile lui Brâncuşi şi în picturile lui Grigorescu. Avem o culoare unică în lume. Singura culoare care nu a putut fi încă reprodusă. E vorba de celebrul „albastru de Voroneţ”. Avem marea, munţii si delta Dunării din punct de vedere turistic. În 1364 am inventat oina. Americanii au fost descoperiţi abia după încă 130 de ani, însă ei pretind că au inventat acest joc şi l-au transformat în baseball. Ne produceam singuri atât celebrele Dacia, Aro şi Olcit cât şi toate utilajele agricole şi industriale de care aveam nevoie. Erau vremuri cand nu ne umileam în faţa ruşilor pentru gazul metan. Ne exploatam singuri resursele naturale şi ne foloseam cumpătat de ele, indiferent că era vorba de minereuri de aur, minereuri de fier, de sare sau gaz. În ţara noastră am devenit sclavii străinilor care au pus mâna pe toate resursele noastre naturale!  Ne-am facut celebrele baraje din munţi pentru electricitate. Nu am importat niciodată electricitate. Dar acum o facem! Acum importăm de toate, căci „sunt mai bune”. Aşa suntem noi, e mai bun ce e al altuia. Indiferent cine ai fi, indiferent ce ai face, cu oricât de buna credinţă ai fi dacă vei încerca să faci ceva şi vei avea şi norocul să-ţi iasă vor apărea cei care vor încerca să te doboare. Fără nici un interes aparent, doar aşa… ca aşa-i la noi!

Suntem mari „paparazzi”, ne hăituim şi ne batjocorim actorii, artiştii sau oamenii de valoare. Poate că mulţi consideră că suntem un neam de rataţi. Poate că unii chiar sunt, însă în general am fost şi vom fi cu siguranţă reprezentaţi şi mai departe în elita lumii.

Dacă Poenaru nu ar fi inventat stiloul poate scriam şi acum cu creionul. Mircea Eliade a fost primul scriitor care a realizat o istorie a religiilor din întreaga lume. Ştefan Odobleja e considerat părintele ciberneticii. Nicolae Paulescu a inventat atât de utila insulină. E aproape derizoriu să-l amintesc pe Henri Coandă care a inventat avionul cu reacţie. A doua limbă în cadrul corporaţiei Microsoft este româna. Avem zeci de specialişti în cele mai mari şi puternice laboratoare de ştiinţă şi cercetare din lume.

Celebrul Turn Eiffel, simbolul şi minunea Franţei e construit integral din oţel de la Reşiţa. În 1858  Bucureştiul a devenit primul oraş din lume iluminat cu petrol şi prima rafinărie a petrolui. Dumitru Văsescu construieşte automobilul cu motor cu aburi(1880), Alexandru Ciurcu construieşte prima ambarcaţiune cu reacţie (1886). În 1906 Traian Vuia a inventat avionul cu tren de aterizare pe roţi cu pneuri. Cu “Vuia I” acesta reuşeşte prima decolare fără să folosească nici un mijloc ajutător, numai cu aparate aflate la bord. Astfel a devenit primul avion din istorie.Vaccinul antiholeric a fost inventat de  Ioan Cantacuzino, vaccin care a salvat viaţa a milioane de oameni.

Pila Karpen este o pilă electrică, inventată de Nicolae Vasilescu,care  furnizează energie de 56 de ani, fără întrerupere. Aparatul este, de fapt, un perpetuum mobile, adică un dispozitiv care generează energie la nesfârşit fără intervenţie din exterior.Un lucru clasat de oamenii de stiinţă americani ca fiind imposibil de realizat. Şi totuşi noi l-am făcut şi încă există.

Toţi au fost români. Şi încă mai sunt mulţi, mulţi cu care să fim mândri că aparţinem acestui neam. Deci acum că am prezentat şi argumente,chiar nu cred ca suntem un popor de rataţi. Pentru cei care cred aşa ceva, nu-i ţine nimeni aici, sunt o gramadă de oferte la bilete de avion…doar dus!

Dar dacă tot suntem aici, dacă tot ducem în spate o istorie grea şi lungă al unui popor de oameni muncitori ar trebui să ne comportăm ca atare. Şi dacă nişte „eunuci” au adus ţara unde e acum, poate ar trebui să ne reevaluăm fiecare conduita şi principiile şi să facem tot posibilul să schimbăm aceste lucruri.

E prea târziu? Dacă respiri şi ai citit aceste rânduri înseamna că mai putem.”

Deci, se poate… Mai sunt încă multe lucruri de aflat despre aceste locuri şi oamenii de valoare care s-au născut şi au dat formă şi conţinut acestui neam. Desigur, într-un editorial limitat din raţiuni de spaţiu cum este cel al lui Cristi,  nu se pot trece în revistă absolut toate lucrurile minunate şi toţi oamenii de valoare ai acestui popor dar, nu acesta este scopul. Pentru studii exhaustive există cărţile.

Numai bine şi gânduri frumoase pentru popor şi pentru ţară!

Advertisements

3 thoughts on “Epigonii şi moştenirea de ieri

  1. adiOS

    Nu poate decât să mă bucure, o sinteză atât de plină de entuziasm privind realizările recente ale antemargatorilor nostri. Mai presus de atât m-a încântat entuziasmul şi luciditatea cu care tanara generaţie percepe problemele acestui neam. Am însă o rugaminte, să lăsam neamul ăsta să se bucure pas cu pas şi să reînveţe să fie liber, căci mare a fost osânda şi mare a fost încercarea prin care tocmai a trecut. Dacă ne bucurăm ca adevaraţii latini e normal suntem latini. Dacă nu muncim e normal am învăţat 60 de ani să furăm, să minţim şi să muncim în stilul bine cunoscut “Dorele”. Avem nevoie de timp să redevenim noi, dar sper ca timpul să aiba nevoie de noi şi să nu dispărem. Pentru că marea primejdie pentru noi este, acum în necunoştinţă de cauză, să ne îngropăm trecutul obiceiurile şi existenţa sub obiceiurile altora.

    Reply
  2. Pingback: Natural vs artificial « Rares19's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s