Nimic nou sub soare

“Planurile și proiectele destinate să facă rău inamicului, nu sunt cantonate în cadrul unei metode deosebite. Ori îndepărtați din anturajul lui înțelepții și virtuoșii, cu scopul de a nu mai avea consilieri, ori trimiteți trădătorii în țara lui pentru a-i săpa administrația. Sau datorită unei înșelăciuni viclene, îndepărtați miniștri de suveranul lor. Sau trimiteți agitatori îndemânatici pentru a incita populația și a-i delapida bogățiile. Sau oferiți-le muzicieni și dansatori imorali pentru a le schimba obiceiurile. Sau dați-le femei frumoase pentru a-i face să-și piardă capul.”

Hmm…vi se pare cunoscut? Că mie, da! Și de unde o fi extrasul? Vă gândiți probabil, dintr-un manual CIA sau al altui serviciu secret. Ei bine, nu e așa. Că tacticile sunt folosite în ziua de azi cu succes, e adevărat, dar scrierea îi aparține strategului și generalului de armată chinez, Sun Tzu, care, scria un manual de Arta Războiului, în urmă cu vreo două milenii și ceva.

Aceste principii se aplică cu mare succes la nivel global, dar pe mine mă interesează țara noastră, în speță. Și la noi s-au cam aplicat toate tacticile expuse. Să le luăm pe rând.

…îndepărtați din anturajul lui înțelepții și virtuoșii, cu scopul de a nu mai avea consilieri, ori trimiteți trădătorii în țara lui pentru a-i săpa administrația.Se știe că oamenii de valoare sunt îndepărtați din toate funcțiile cheie ale politicului. Se știe că oameni de valoare, își găsesc plată mai bună la multinaționale în România sau peste graniță, în loc să fie folosiți cu succes în folosul economiei naționale. Se știe că în administrație se găsesc oameni cu apartenență îndoielnică, vezi domnul Patapievici. Ce caută un astfel de om lângă președintele României, într-o funcție de consilier, dacă nu mă înșel? Acest om, care este și președintele Institutului Cultural Român, a insultat poporul român și țara românească cu cuvinte grele, pe care nu doresc să le reproduc aici. Tot dânsul spunea: “Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasăm dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană” Ce fel de om poate fi acest… cu greu îmi vine să-i spun domn…? Când o lume întreagă și mă refer aici la români și deopotrivă străini, se pleacă la picioarele geniului literar al celui care a fost Mihail Eminovici. La un consult medical în Viena, doctorul lui Eminescu, afirma: Acest om este bolnav de geniu şi de nimic altceva! Atunci ne întrebăm și noi firesc, oare în ce valută își primește acest personaj, căruia, mi-e greu să-i mai pronunț numele, remunerația, căci se încadrează perfect la fraza: trimiteți trădătorii în țara lui pentru a-i săpa administrația … administrația și nu numai, valorile spirituale ale acestui popor.

“…datorită unei înșelăciuni viclene, îndepărtați miniștri de suveranul lor“. Adaptând situația vedem că și acest lucru e perfect valabil. Cine e suveranul în acest stat? Conform definiției democrației, noi suntem, poporul. Observăm cu ușurință, zi de zi, că membri executivului nu mai acționează demult în sprijinul populației și pentru binele comun al tuturor cetățenilor aflați între aceste granițe, ci doar pentru binele lor și din păcate al altor interese de grup, interne sau…externe. Căci, cum putea explica altfel următoarele cuvinte: “…trimiteți agitatori îndemânatici pentru a incita populația și a-i delapida bogățiile.” În România s-a renunțat fără nici o logică sau vreun plan sănătos,  la majoritatea lucrurilor bune, construite tot de poporul român, în timpul celuilalt regim: fabrici, uzine, exploatări miniere, proiecte de infrastructură abandonate, flote vândute, etc. De ce majoritatea acestora au fost achiziționate la prețuri de nimic? De ce, forța de muncă este tot românească, dar prost plătită, materiile prime sunt din import, plătite cu bani românești, iar profiturile ajung peste graniță? Sau de ce aurul de la Roșia Montană este exploatat de o firmă canadiană?!?! Cam invers decât normalul…

“…oferiți-le muzicieni și dansatori imorali pentru a le schimba obiceiurile.” Din ăștia avem cu grămada. Despre imoralitatea din mass-media am mai vorbit. Trist faptul că unora le place să copieze modelele negative din Occident, dar nu observă și partea luminoasă a vesticilor, care, cică, ar fi apogeul civilizației umane. Eu zic să luăm doar ce e bun de la ei, adică o civilizație riguroasă, bazată pe responsabilitate și mult simț civic și să ne mai îndreptăm ochiul și în altă parte pentru a ne desăvârși. În Orient de exemplu și nu în ultimul rând, la noi în țară, căci se pare că nu ne cunoaștem îndeajuns valorile, tradițiile și istoria.

Ca o glumă, femei frumoase nu ne poate nimeni oferi, căci ale noastre sunt cele mai frumoase, deci la capitolul acesta stăm bine 😀

Ce poate fi așa de interesant la poporul nostru, la pământurile astea, de cineva se îndreaptă cu, aș spune, destulă înverșunare împotriva noastră. Vezi, lovitura de stat din 1989, când, dacă nu greșesc a fost singura “revoluție” scăldată într-o baie de sânge nevinovat? Cred că ar trebui să dea de gândit oricăruia dintre noi, mai mult la cine suntem, care sunt originile noastre și ce rol avem în această lume.

Să încercăm fiecare să mai înlăturăm din praful așternut peste aceste ultime întrebări.

Pace!

Advertisements

One thought on “Nimic nou sub soare

 1. Honey

  Adevarat graiesti ! Se pare ca ai citit pana la urma cartea 😛
  Imi pare rau k-o spun, dar mi-e rusine de locul acesta in care traim …
  Base’ tocmai zicea azi k “99% din romani sunt manelisti ” … ce pretentii sa ai de la un asemenea om ?! si exemplele pot continua.

  De “Tzatzapievici” nici nu mai zic … ala e un clovn trist.

  Oricum, bine ca se mai preocupa cineva si de astfel de lucruri ….

  Saracii strabuni Decebal, Stefan , Mircea , Mihai … ar fi dezamagiti de faptul ca acestei tari i se mai spune inca “Romania” ….

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s