Noi vrem respect?

Ca de obicei, Paraziții, vorbesc pe șleau, fără menajamente, despre realități cotidiene dure din societatea noastră. Ultimul subiect, apropiata campanie electorală pentru alegerea președintelui statului.

Da, piesa bună, versurile și mai bune. Reacțiile? Dintre cele mai dure…revoluții, răscoale, mame pomenite, neamuri până la ultima viță, la fel… Sunt îndreptățiți oamenii la așa ceva? Se prea poate. Poate mulți dintre voi se așteptau să răspund cu un DA categoric. Un DA categoric își are locul atunci când privim prin lentila convențională a vieții. Ei ne conduc, și-au bătut joc de noi, răspunsul e pe măsură, desigur. Doar e o lege a fizicii universal valabilă cea a cauzei-efect sau a acțiunii-reacțiunii.

Dar ce-ar fi să privim puțin lucrurile din afara cutiei, să considerăm răsuflată sintagma Peștele de la cap se împute? Câți dintre cei care țipă sus și tare REVOLUȚIE sunt împăcați cu ei înșiși? Câți dintre ei consideră că zi de zi trăiesc în acord cu idealurile umane despre care vorbesc? Și-au făcut oare treaba de fiecare dată, așa cum era normal. Dacă au făcut și zi de zi perseverează să facă tot ce le este dat cu putință ca țara să meargă pe un făgaș normal, atunci nu am decât să zic jos pălăria.

Avem însă noi oare nevoie de un lider întrupat care să ne arate calea? Eu zic nu. Acest lider a existat dintotdeauna, trebuie doar să deschidem ochii și să-l vedem. Vrem mai bine? Nu e ușor, ne gândim. Eu zic, că nu e nici greu. Fiecare să aibă grijă de parcela lui. Își face treaba acolo? Foarte bine. Fiecare face la fel? Foarte bine. Dar noi suntem obișnuiți să arătăm cu degetul în altă parte. Vecinul e de vină sau X sau Y …sau Ț. “Vai câtă mizerie în țara asta!” se miră unii. Sau “Ce limbaj primitiv a avut ăla azi în trafic” Sau “Sistemul ăsta corupt, ce nesimțiti, ce lacomi, etc” Ce înseamnă a privi din afara cutiei? Pentru mine înseamnă, să nu-mi fie lene să merg până la un coș de gunoi când sunt pe stradă să arunc ceva. Dacă nu este? Țin hârtia/ambalajul etc la mine, până dau de unul. Și ca o paranteză, eu și tovarășii mei de munte, cărăm în fiecare tură mâncare cu noi, e normal. Dar dacă am putut urca cu ea în spate până la +2000m, nu ne e greu să aducem ambalajele goale până la primul coș de gunoi, din prima localitate. Revenind, a privi din afara cutiei, înseamnă să fiu politicos în trafic și să nu-i răspund cu aceeași monedă grobianului care m-a asaltat cu flash-uri de lumină și cel mai probabil vorbe neortodoxe, doar pentru faptul că aveam 70 km/h într-o zonă cu restricție de viteză 70 km/h! (fapt real). Pentru mine, a privi din afara cutiei, înseamnă că dacă am o problemă la un spital, să nu merg cu ciocolata/cafeaua sau banii după caz, în buzunar, ca recompensă pentru ce? Pentru treaba care e normal să o facă medicul acela și pentru care oricum are deja o remunerație? Pentru mine să privesc din afara cutiei, înseamnă dacă am o chestiune de rezolvat cu o autoritate publică, să nu o rezolv pe căi ascunse, folosind mijloace pecuniare, din nou, pentru ce? Pentru o treabă care orice autoritate publică are obligația legală să o rezolve în 30 de zile conform Legii Contenciosului Administrativ 29/1990.

Mi-au venit în minte doar câteva din tarele poporului nostru, iar o analiză exhaustivă nu-și are locul aici.

Așadar, să facem un mic exercițiu de imaginație. Imaginați-vă că trăiți pentru o zi în acord cu legile universale ale umanității. Pentru a nu fi prea abstract când folosesc sintagma legile universale ale umanității, voi încerca să definesc aceasta prin vorbele ilustrului scriitor și filozof francez Voltaire. Acesta spunea că libertatea fiecărui individ se întinde până acolo unde o încalcă pe a celuilalt. Imaginați-vă că respectați natura și curățenia urbei în care trăți și astfel îi respectați și pe concetățenii d-voastră. Imaginați-vă că pentru o zi sunteți un șofer care respectă regulile de circulație fără să dăunați cu nimic celorlalți participanți la trafic. Imaginați-vă că nu mai dați șpagă doctorilor sau autorităților publice pentru ceva ce oricum au în obligație, oferind astfel șanse egale de tratament fiecărui cetățean. Dacă ați reușit acest exercițiu, înmulțiți propria d-voastră persoană cu 23 de milioane de români. Oare cum ar arăta ziua de mâine?! Cred și eu că rezultatul ar fi unul grozav. Asta în condițiile de față…dar, în fapt ar rezulta doar NORMALUL.

Deci, noi vrem respect? Haideți mai întâi să învățăm să ne respectăm propria persoană așa cum se cuvine, trăind în acord cu cei din jur, respectând natura și pământul pe care ne-am născut și care ne dă de mâncare. Haideți să facem în fiecare zi doar ceea ce depinde de noi ca lucrurile să intre pe un făgaș normal, doar ce depinde de noi, nu mai mult. Facem lucrurile astea și respectul va veni de la sine și va fi cuvânt de ordine în orice domeniu, inclusiv în politică. Utopie? Vom vedea în câțiva ani…

Haideți să nu ne mai facem atâtea griji pentru politicieni, deoarece un vechi proverb românesc spune După faptă și răsplată și le va veni și lor factura exact atât cât trebuie. Nici mai mult, nici mai puțin, respectând principiul taoist Yin Yang.

Până atunci, RESPECT PARAZIȚII, pentru că ceea ce depinde de ei să facă, au făcut și fac în continuare. Au fost binecuvântați să filozofeze în rime și o fac foarte bine, deschizând anumite supape care erau poate prea înfundate. Restul…depinde numai de noi!

PACE!

Advertisements

4 thoughts on “Noi vrem respect?

 1. honeybunny21

  Mi-a placut faza cu “mame pomenite” … si frigiderul plin cu cat mai multa carne. Ei bine, nu mai vrem carne. Carnea pe care o consumam este cel putin la fel de toxica precum cuvintele urate si injuraturile pe care le rostim.
  Obisnuiti cu lumea din jur, cu ce am fost pana acum poate o sa ni se para greu sa ne abtinem de la toate aceste lucruri negative, insa nu ai cum sa reusesti din prima .
  Incetul cu incetul va veti controla mai bine, va veti simti mai optimisti, mai pozitivi si mai curati.

  Cat despre “mita” pe care trebuie sa o dam doctorilor,politistilor,functionarilor publici etc …. nici nu stiu de cand dateaza acest ritual … oricum, aceste organe incompetente ale statului numai asa lucreaza, deci ….

  TrafIIIIcul … nu stiu cum e acolo la voi, dar la noi e … mai smecher,nene 😛 Aici, daca mergi prudent inseamna ca esti prost sau babalac si esti claxonat pana la moarte. Fereasca Dumnezo 😛 sa tai calea cuiva, sau pur si simplu sa incerci sa schimb banda (cu semnalizare). Eu cred ca ai ajuns sa fie atat de stresati si frustrati incat au deja lectia invatata de acasa : “Ce fac daca imi taie vreun bou fatza?” si face o lista d-aia lunga ca pentru Craciun cu injuraturi …. ma rog , trist.

  Fiti mai ingaduitori cu cei din jur, incercati sa va cunoasteti , iubiti si respectati animalele , nu le mai asasinati si devorati, nu mai rupeti florile, plantati copaci si nu mai ganditi negativ.

  We are the World.

  Reply
  1. gebeleizis19 Post author

   @honeybunny
   “Cat despre “mita” pe care trebuie sa o dam doctorilor,politistilor,functionarilor publici etc …. nici nu stiu de cand dateaza acest ritual … oricum, aceste organe incompetente ale statului numai asa lucreaza, deci ….”
   Nu știu ce urmează după acel deci, dar scenariul redat, nu se referă la situația în fapt ci la una ipotetică. Altfel spus, e datoria noastră a tuturor celor 23 de milioane de români să reacționăm la unison, să trecem din potențial în dinamică. De unde ar mai lua ei șpagă dacă fiecare ar renunța la acest “ritual”?! Sper că nu voiai să ucizi visele cu acel DECI…
   Și apropo de “Aici, daca mergi prudent inseamna ca esti prost sau babalac”, un cetățean bine crescut, aflându-se într-un oraș din sud, permite doamnelor să urce primele în mijlocul de transport în comun, la care o voce masculină din spate îi strigă: Nu vezi băi blegule, că ți-o iau muierile înainte? Comentariile sunt de prisos…

   Reply
 2. Pauly

  Sa stii ca ai mare dreptate in ceea ce spui. In primul rand ar trebui sa ne vedem pe noi inainte sa aratam catre celalalt. Ca doar in fond, noi suntem majoritatea, nu cei ce ne “conduc”. Noi aruncam gunoaiele pe jos si vorbe urate vecinului. Si daca noi am sta si am gandi sa facem bine macar pentru cei 100 metri patrati din jurul nostru poate situatia s-ar schimba. DAR, sa nu uitam ca defapt cei de “sus” ne-au promis libertate la revolutia din 89′ si tot ei cu maini lacome, in loc sa se gandeasca la saracul popor ce o sa se duca dracului si o sa ajunga sa se planga in halul asta, au furat si ultimii banuti care le-au picat in mana. E vina noastra, dar e si vina lor… un sistem dus dracului total incepand de la capul pestelui pana la coada (daca se poate zice asa :D). E cam asa: oamenii devin egoisti (atat conducatorii cat si oamenii de rand) si in loc sa fie cineva care sa ia fraiele tarii in mana si sa dea poporului libertatea aceea promisa si civilizatia, toti se gandesc cum sa aiba cat mai mult ca sa le fie bine. Si culmea e ca noi ii copiem…

  Un articol foarte frumos aici:

  http://www.mdn.md/index.php?view=viewarticle&articleid=4444

  Reply
 3. Pingback: Bizonul și ipocrizia « Rares19's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s