Pecuniarius (O tempora, o mores… II)

E dimineață. La micul dejun sau în drum spre servici asculți radioul. La un moment dat, tipul sau tipa din difuzor îți spune că urmează horoscopul. Urmează două situații: te interesează și asculți sau nu te interesează și schimbi postul. Chiar dacă faci parte dintre cei ce asculți, s-ar putea să nu-ți placă melodia următoare și iar să schimbi postul. Și atunci, ce să vezi…iar horoscop…si pe alt post iar horoscop. Până aici, nimic anormal. Dacă începi să frunzărești și ziarele pe ziua respectivă cu siguranță te vei lovi la una din pagini tot de horoscop… că deh…românul e interesat de soarta lui…viitoare. Dar ce se întâmplă când pui față în față toate “horoscoapele” astea. Surpriză! Nici unul nu seamănă cu celălalt. O întrebare pertinentă ar fi: Dar de unde atâția specialiști în astrologie? Și cu toate astea, un horoscop aduce totuși ascultători/cititori…chiar dacă e inventat și unii chiar țin seamă de ¨predicțiile astrelor¨. Ca și concluzie, Astrologia e o știință mult prea exactă și serioasă pentru a fi deslușită de niște simpli pseudo-jurnaliști. Dar treaba a căpătat deja vechime și încă ține.

Și cum nu era destul de mare audiența, a apărut un alt fenomen: ¨Un studiu realizat de către un grup de cercetători de la Universitatea X din țara Y…¨ Vă sună cunoscut? Oare în cât timp se realizează un astfel de studiu, ca să fie material pentru radiourile din România zilnic?! Hmmm… Eu zic că durează maxim 10 minute, cu indulgență, în laboratoarele proprii ale radiourilor. Grav? Eu zic că poate fi. Cel puțin atunci când încurajezi ascultătorul să mănânce multă ciocolată, pe considerentul că ar fi anticancerigenă – fapt real. Dar s-au gândit oare pseudo-jurnaliștii respectivi că ciocolata conține o cantitate însemnată de zahăr și spre deosebire de ei, cercetători adevărați, preocupați de sănătatea oamenilor, denumesc zahărul “moartea albă”? Deci a te îndopa cu ciocolată este mai degrabă un pas spre îmbolnavire…așa că eu prefer să rămână în continuare un desert delicios, dar consumat cu măsura.

Dacă prin cazurile expuse mai sus, unii reprezentați ai mass-mediei o dau în penibil și ridicol, alții, cu ale lor Sinistre de la ora 5 ori Acces direct, emisiunea d-lui Mădălin IONESCU (ca să amintim doar două dintre puținele), ar putea fi deferite justiției pentru vina de a împrăștia otravă sufletului și spiritului uman așa cum spunea dl. prof. dr. psiholog-parapsiholog, Lucian IORDĂNESCU. Domnia sa este Guvernatorul Societății Române de Studii Metafizice; Profesor asociat al Universităţii « Ion Creangă » – Chişinău ;
Cercetător asociat al Institutului de Studii şi Cercetări în Psihologia Transpersonală – Pasadena – California – SUA ; Consilier tehnic de specialitate al Universităţii Naţionale de Apărare. Într-un articol intitulat Logica lipsei de logică, atrage atenția asupra situației din mass-media românească. Am să redau câteva spicuiri din acest articol.

Priviți televiziunile, citiți ziarele și ascultați radiourile, să vedeți câte dintre acestea “vând” o hrană otravită sufletului și spiritului omenesc. Chiar au oamenii nevoie de informații pentru a-și dezvolta și desăvârși educația de o cultură a crimei, a valurilor de sânge, a violurilor, a ticăloșiei, a banditismului?

Când o persoana de mare reprezentativitate socială ca ANDREEA MARIN BANICĂ este insistent prezentată de un haznalist surprinsă toples pe o plajă, nimeni nu s-a ostenit să intervină cu sfatul moral că așa ceva ar fi rușinos. Ba mai mult, unul dintre cei cu mare apetență pentru a înfuleca produse de hazna, “intră” pe geam în budoarul ANDREEI, prezentând-o pe aceasta în intimitatea relației ei erotice.

Societatea, prin structurile ei de ansamblu, con ine si o particularitate specifica,
aceea de a genera si dejec ii dar, aceeasi societate, dintr-o repulsie fireasca impusa
de o educa ie rafinata, a structurat cai, canale si haznale unde aceste dejec ii sunt
colectate si, mai apoi, prin tehnologii elaborate sunt transformate în elementele
chimice constitutive care nu mai con in nimic din aspectul, izul si ac iunea ini iala, ce
poate aduce atingere distructiva nu numai biosului cu care vine în contact ci si
psihicului contactatului. Dar cum, în Universul infinit nu lipseste nimic, nici în
societatea româneasca nu lipseste o forma denaturata a unei par i a audiovizualului,
de a se considera îndrepta ita sa se amestece cu obstina ie si impertinen a
neobrazata, în locurile cele mai intime ale fiin ei umane, ac iune sus inuta de puerilul
enun  ca informeaza. Ce, pe cine si cu ce informeaza? I-a cerut cineva vreodata sa
faca analiza unei fecale din punct de vedere formal, estetic si organoleptic? Este
treaba dumnealui sau dumneaei daca are apeten e patologice catre scatofagie, dar
de ce se considera îndrepta it(a) sa împartaseasca privitorilor si cititorilor perverti i
prin repeti ie succesiva ca ce prezinta ei este valoros?

Societatea, prin structurile ei de ansamblu, conține și o particularitate specifică, aceea de a genera și dejecții dar, aceeași societate, dintr-o repulsie firească impusă de o educație rafinată, a structurat căi, canale și haznale unde aceste dejecții sunt colectate și, mai apoi, prin tehnologii elaborate sunt transformate în elementele chimice constitutive care nu mai conțin nimic din aspectul, izul și acțiunea inițială, ce poate aduce atingere distructivă nu numai biosului cu care vine în contact ci și psihicului contactatului. Dar cum, în Universul infinit nu lipsește nimic, nici în societatea românească nu lipsește o formă denaturată a unei părți a audiovizualului, de a se considera îndreptățită să se amestece cu obstinație și impertinență neobrăzată, în locurile cele mai intime ale ființei umane, acțiune susținută de puerilul enunț că informează. Ce, pe cine și cu ce informează? I-a cerut cineva vreodată să facă analiza unei fecale din punct de vedere formal, estetic si organoleptic? Este treaba dumnealui sau dumneaei daca are apetențe patologice către scatofagie, dar de ce se consideră îndreptățit(ă) să împărtășească privitorilor și cititorilor pervertiți prin repetiție succesivă că ce prezinta ei este valoros?

Deși art. 30, aliniatul 6 din Constituție spune că: “Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine”, publicații al căror nume nu-mi pot permite a-l pronunța pentru a nu batjocori conceptul de pagină scrisă, în dorința lor furibundă de publicitate și succes financiar cu orice preț, nici nu iau în seamă acest principiu constituțional. Că acești avortoni ai scrisului habar nu au ce este aceea etică profesională, nu este vina lor și nici nu sunt supărat pe ei. Mamele lor ar trebui sa fie supărate…¨

Argumentul pentru acest articol? ¨Eu doresc ca societatea românească, dacă este să o privesc prin prisma previziunilor lui Sundar Sing (dacă așa o fi), să fie o societate care să tindă către perspective înalte ca demnitate, subtile ca eleganță și profunde ca rafinament.¨

Au oare acești pseudo-jurnaliști habar de impactul puternic negativ asupra psihicului uman care îl provoacă aceste transmisii? Au auzit ei oare de efectul cuvântului în Univers. Cunosc ei oare forța pe care o are un cuvânt, un gând, o imagine asupra materiei fizice? Masaru Emoto, un doctor japonez, a demonstrat influența directă a acestora asupra apei. Astfel, mostrele de apă care au fost expuse cuvintelor sau imaginilor negative, au fost cristalizate, imaginea rezultată fiind haotică. În cazul cuvintelor sau imaginilor cu caracter pozitiv, cristalizarea s-a realizat armonios, așa cum se poate observa în imaginile de mai jos. Să se gandească la acest aspect acești pseudo-jurnaliști, ca și la faptul că suntem constituiți din 75% apă, ca și corp omenesc. Și știu că acest lucru nu ar avea vreo importanță pentru ei, deoarece în cazul lor egoul primează, însă să nu uite că odată cu restul se expun și ei acestor informații nocive și pe deasupra vor mai purta și povara ¨otrăvirii¨ maselor.

Expunerea apei la elemente negative

Expunerea apei la elemente negative

Expunerea apei la elemente pozitive

Expunerea apei la elemente pozitive

Dar fiecare va răspunde mai devreme sau mai târziu pentru faptele sale, căci totul se va întoarce exact ca un bumerang. Și dacă vreodată se întreabă acești reprezentanți ai mass-mediei de ce sunt nefericiți (și sunt convins că au momente când sunt), să înțeleagă că suntem suma gândurilor și acțiunilor noastre. Probabil odată, cândva, vor înțelege și dânșii tâlcul frazei: Ce folos să câștigi lumea întreagă, dacă ți-ai pierdut sufletul? Totul pentru interesele pecuniare…

Advertisements

2 thoughts on “Pecuniarius (O tempora, o mores… II)

 1. ad10s

  Privind titlul acestui articol, incercam in fractiunea de secunda antemergatoare lecturii, sa fac o legatura intre neologism si clasic, astfel incat sa prefigurez la ce sa ma astept. Multumita ghidusiei si perseverentei incredibil de verticala a autorului, asteptarea mea nu a coincis cu mesajul transmis, ridicand astfel articolul la rangul de “un film foarte bun” , un film care desi in cazul de fata este doar un scurt metraj este unul foarte reusit. Sunt multumit ca azi am invatat un cuvant nou, ca am aflat ca materia reactioneaza la cuvinte intr-un mod cu tot si cu totul deosebit, si ca mi s-a concretizat ca mai exista oameni pe planeta numita Romania, care sunt oripilati de grotescul, imbecilismul, cinismul si impotenta culturala cu care suntem bombardati zi de zi. Sunt insa nemultumit de faptul ca lucrurile bine puse la punct care incap pe mana unor oameni ce se vor a fi profesionisti, nasc ineptii, monstruozitati si deceptie.
  Citind mi-am adus aminte: presa libera a fost catalogata voalat drept “cainele de paza al democratiei”, ce ar trebui sa serveasca cu loialitate stapanului de drept. Si apoi m-am intristat, De ce in Romania nu putem vorbin de acel stapan? De ce in Romania nu putem vorbi de acel caine?.
  Raspunsul a venit clar si senin: pentru ca in Romania nu exista “democratie si libertate”. Libertatea de care vorbesc nu se refera strict metoda de conducere sau la statul de drept, se refera la libertatea omului si dorinta lui de libertate. Depinde tu omule cat de liber vrei sa fii? Raportat la aceaasta libertate noi primim ce cerem. Noi ne dorim barfe noi ne dorim scandal noi ne dorim incultura, noi vrem sa traim dupa standarde inalte dar ragaim satisfacuti dupa savuraosele imbecilisme ce se perinda pe la miile de emisiuni TV.
  Asa am fost si asa vom fi noi oamenii.

  “Iar în lumea asta mare, noi copii ai lumii mici,
  Facem pe pământul nostru muşunoaie de furnici;
  Microscopice popoare, regi, oşteni şi învăţaţi
  Ne succedem generaţii şi ne credem minunaţi;
  Muşti de-o zi pe-o lume mică de se măsură cu cotul,…”

  , observa cel mai pur si mai rafinat giuvaier al literaturii romanesti (Mihai Eminesccu)cu un secol jumatate in urma.
  Dar de ce ne dorim astfel de lucruri? Fiindca suntem primate cu abilitati si dependenta spre comunitate, si in dorinta de aface cat mai bine parte din peisaj copiem lucrurile usoare si de joasa speta. Desi ne dorim anumite lucruri, profesionistii sunt cei care ne dau sfaturi si ne invata cum sa facem lucrurile cu un scop. Cum in presa nu avem profesionisti rezultate se vad. Valori non promovate care ajung modele pentru tineri. Un lant vicios pentru care se va intoarce impotriva celor care l-au creat.

  Reply
  1. honeybunny21

   Ca sa raspund la prima intrebare pe care stimatul domn autor ne-o adreseaza la inceputul articolului , exista atatia “specialisti” in astrologie fiindca sarlatania este probabil una dintre cele mai vechi si distinse “meserii” din lume … si sunt prea putini oameni evoluati care sa zica : “Astrologia e o știință mult prea exactă și serioasă pentru a fi deslușită de niște simpli pseudo-jurnaliști.” Recunosc, sunt pasionata de astrologie , dar asta dupa ce am citit John Dee. Impartasesc conceptiile voastre si nu vreau sa repet ce au scris Rares si Ad10s, insa vreau sa ii sfatuiesc pe cei care acceseaza si vor accesa acest blog, pe toti “cancanistii”, manelistii, OTV-istii si ascultatorii stirilor de la ora 17, sa-si aleaga cu mai mult discernamant emisiunile TV sau sa renunte pur si simplu la acestea ,alegand alte variante mai sanatoase ( sa citeasca o carte, sa invete cuvinte noi din DEX, sa urmareasca un documentar , sa-si dezvolte cultura generala si sa
   nu-si mai incarce mintea cu aceste informatii atat de insignifiante si grotesti din presa/TV etc )
   Ce sa invete un copil daca parintii lui se uita la Dan Diaconescu si il imita pe Becali ? Eu lucrez ca profesoara de engleza si sunt stupefiata de ceea ce vad si aud zilnic. “Viitorul tarii noastre” este format dintr-o masa de inculti si spun acest lucru cu o dezamagire profunda. Ca de obicei, exista si cateva exceptii, dar prea putine.

   Viitorul este doar un flux temporal,in nici un caz ei.

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s