O tempora, o mores… I

În postarea precedentă deschideam un subiect pe care deși nu încerc să-l monitorizez constant, datorită repulsiei pe care mi-o provoacă, mă lovesc totuși în mod frecvent de el. Voi continua în această postare să-l ating tangențial plecând de la următoarea întrebare: Cine a creat personajul Gigi Becali?

Mass-media în general și cea sportivă în special și voi vorbi aici despre cea din urmă. De unde această apetență pentru aparițiile dlui Becali pe posturile publice de televiziune, în paginile cotidienelor de sport sau pe site-urile aferente ale acestora? Și atunci vine și cuvântul magic: RATING. Hmmm…

Dacă domnul Becali este caracterizat de niște specialiști ca fiind primitiv, unde ne îndreptăm noi și ce promovăm de fapt în numele rating-ului? Comuna primitivă, involuție, regres educațional, incultură, lipsă de respect pentru semeni, etc? Următorul material înregistrat vorbește de la sine despre comportamentul grobian al acestuia:

Nu voi mai zăbovi inutil asupra unor lucruri cu care suntem bombardați de altfel zilnic și să vedem cine sunt cei care formează presa sportivă în ziua de azi. Geambașu, Vochin, Decebal Radulescu, Ivanovici etc, sunt “liderii” noii generații de gazetari. Halal corifei… Acești domni, pe lângă faptul că demonstrează carențe serioase la capitolul caracter, profesionalism sau deontologie jurnalistică, ne mai demonstrează nouă microbiștilor că nu se pricep la sporturile pe care și despre care comentează, în speță, fotbalul.

Dar ce te poți aștepta de la un Ivanovici, care după meciul Dinamo-Slovan Liberec, trâmbița sus și tare că el și-ar da demisia a doua zi, dacă ar fi antrenor. Ce știe acest om despre fotbal, unde a jucat și ce performanțe a avut ca să judece astfel antrenorii? Și asta după doar patru jocuri! Ei bine, uite că Bonetti i-a dat o palmă zdravănă prin calificarea de senzație în Europa League, iar apoi victorie cu Steaua în Ghencea! Eu ca și restul suporterilor steliști, cunoaștem ce înseamnă o asemenea înfrângere.

După acest episod, apare un altul care să mai demonstreze încă o dată dacă mai era nevoie, ce fel de persoană este Horia Ivanovici – o casetă fabricată cu vocea unui presupus jucător stelist. Nu este curios cum acest Ivanovici s-a perindat pe la mai toate posturile de televiziune, de cele mai multe ori semiobscure, gen OTV (a se citi Zero TV) și nu își găsește locul nicăieri?

Acești pseudo-jurnaliști din generația nouă nu prezintă nici urmă de etică, nici de morală, cu atât mai mult cu cât se spune că ei ar trebui să fie formatori de opinie. Cum? Prin becalizarea României?! Cine i-a urmărit poate observa cu ușurință manevrele lor prin care încearcă să bage zânzanie între persoanele din fotbal sau din sport în general, prin prezentarea trunchiată a declarațiilor sau păreri personale prin care încearcă să influențeze opinia publică în general, dar și factorii de decizie de la nivelul cluburilor, cum că măsurile radicale sunt imperios necesare. “Nouă ne pasă de sport, poate prea mult” :)) Domnilor, dacă v-ar păsa de sport prea mult, atunci nu ar trebui să vă pese de rating!

Nu pot să nu-l menționez pe dl Radu Naum, actualmente director al postului GSPTV. Am avut un mare respect pentru domnia sa, dar se pare că a întors spatele profesionalismului și acum se închină zeului Ban.

Mda, cam asta se întamplă cu presa sportivă din România. Jurnalele de știri sportive încep întotdeauna cu fotbal, indiferent de faptul că celelalte sporturi aduc medalii de aur, cum s-a întâmplat zilele trecute cu echipa de canotaj fete. Faptul că echipajul de 8+1 fete a adus o medalie de aur de la Campionatul European de Canotaj, alături de Camelia Lupaşcu şi Nicoleta Albu care au cucerit medalia de aur în proba de dublu rame la aceeași competiție sau că echipa de handbal fete a României este în semifinalele Cupei Mondiale, învingând formații galonate în handbal, cum ar fi Danemarca sau Suedia, sunt știri neinteresante pare-se, devreme ce apar lapidar la sfârșitul jurnalelor… “Bătălia s-a dat pentru cine îl aduce primul pe Becali să-și reverse stuchitul, recordul stabilindu-l Geambașu cu 40 de minute în direct DUPĂ UN MECI AL NAȚIONALEI ÎN FRANȚA.“(Cătălin Asăvoaiei – editorialist fcsteaua.ro).

Eu unul am încetat să citesc zilnic scandalurile din presa română de “specialitate” și îmi iau informații de pe site-uri care se ocupă de jurnalism, chiar dacă sunt din afara țării. Prefer uefa.com, decât sport.ro, unde în coloane alăturate știrilor de sport sunt promovate Sinistrele Știri de la ora 5. Prefer să citesc site-ul Eurosportului sau As.com decât să deschid prosport.ro unde în primul minut trebuie să te lupți cu flashurile publicitare care îți sar în față în cel mai obraznic mod.

A da, era să uit… jurnalistului român care face greșeli gramaticale, de acord sau de redactare în mod repetat, un mesaj din partea trupei Paraziții: Citește o carte!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s